Den usynlige kvinnen

Jeg leste nylig en artikkel i britiske The Guardian, om hvilke alvorlige konsekvenser det har for kvinner at så mange ting her i verden er konstruert med utgangspunkt i menns fysiologi. Fra før har jeg lest flere artikler som tar for seg hvordan mange kvinner dør, helt unødvendig, av f eks hjerteinfarkt, fordi symtomene arter seg ulikt for kvinner og menn. Legene ser dermed ikke hva som er i ferd med å skje, og kvinner dør fordi legene ikke forstår at de har hjerteinfarkt.

Vi vet også at den medisinske forskerstanden er generelt mer opptatt av å forske på sykdommer som rammer menn, og mindre på såkalte «typiske kvinnesykdommer». Det gjelder også når det kommer til arbeidsrelaterte skader som kan spores tilbake til løsemidler og andre farlige stoffer. Alle undersøkelser, og alle anbefaler i forhold til eksponering, tar utgangspunkt i mannens fysiologi. Og hovedfokuset er, ikke overraskende, typiske maskuline yrker som industrien. Hva kvinner utsettes for i jobber som renholdere osv er ikke interessant.

Men artikkelen i The Guardian tar ikke bare for seg dette, men også hvordan blant annet bilseter er konstrukert etter mannens idealkropp (jada, jeg vet at ikke alle menn faller inn i den malen), og hvordan dette gjør at kvinner har 47% større risiko for å bli alvorlig skadet i trafikkulykker, og 17% større risiko for å bli drept i trafikkulykker. Det viser seg også at i de tilfeller hvor dummies utformet som kvinner blir brukt i kollisjonstester, så er det enten en nedskalert versjon av den mannlige, eller den blir testet kun i passasjersetet! Akkurat som om vi ikke sitter like mye bak rattet som menn.

Det jobber også stadig flere kvinner i politiet, og de utgjør også en andel av forsvaret vårt. Så skulle man jo tro at de fikk utstyr som passet dem og deres kvinnelige fysiologi. Men nok engang er det nedslående å slå fast at utstyr som kevlarvest (allment kjent som skuddsikker vest) er utformet med mannens kropp som modell. Så vil en kvinnelig politi eller soldat ha best mulig beskyttelse bør hun derfor ikke ha bryster eller hofter, da disse ikke passer med utformingen av vesten…

Listen i The Guardian er lang. Jeg skal ikke ta for meg alt her. Men jeg kjenner at jeg blir provosert. Vi lever i 2019, og allikevel har alt fra bilseter, verktøy og medisinsk forskning mannen som sitt dreiepunkt. Akkurat som om halvparten av verdens befolkning er høyst irrelevant, ja nærmest ikke-eksisterende! Jeg burde sikkert ikke blitt overrasket da jeg leste nevnte artikkel, men jeg ble faktisk det. Jeg trodde rett og slett vi hadde kommet lenger enn som så.

 

Advertisement

2 thoughts on “Den usynlige kvinnen

  1. Dette var sjokkerende ja. Jeg visste at kvinner har andre symptomer på hjerteinfarkt, det andre var nytt for meg. Min kusine Gerd hadde infarkt, gikk med det en uke, symptomene hennes var vondt i armene, helt ut i fingrene. Fastlegen skjønte det ikke, men en våken person på legevakta varslet AMK, ambulansen kom og dagen etter fikk hun en stent i ei blodåre på Rikshospitalet. Lite infarkt, men likevel. Det er nok å sloss for i kvinnebevegelsen ennå.
    klem elin

    • Ja, mange store slag er kjempet, mye er oppnådd, men det gjenstår allikevel mye. Noe oppleves kanskje som “småtterier”, men jeg synes det er et tankekors at vår verden fremdeles utformes med mannen som mal. Når det er sagt har jo også andre ting kommet høyt på dagsorden igjen, som kampen for å bestemme over egen kropp. Det trodde jeg virkelig var en kamp som var vunnet (i alle fall i vårt land)! Men nei, nok en gang har vi opplevd at spørsmålet om fri abort har kommet på dagsorden, og vi ser forsøk i mange land på å innskrenke retten til abort (selv om det i noen land, som Irland har vært motsatt).
      Så ja, veien er enda lang, men vi gir oss ikke!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s