Det franske paradoks

Vi er inne i en måned med flust av fridager her i Frankrike, både sekulære og religiøse. Det siste er noe jeg stadig vekk stusser over, og grunnen er enkel.

Frankrike er en proklamert sekulær republikk. Religion anses som et høyst privat anliggende, og er noe som helst ikke skal proklameres i det offentlige rom. Og fordi religion anses som et privat anliggende undervises det heller ikke i religion i skolen overhodet.

Allikevel er det offentlig fridag ved hver eneste kristne (katolske) helligdag! For å gi deg en kjapp oversikt: Allehelgensdag (1/11), første og andre juledag, andre påskedag (men ikke skjærtorsdag og langfredag), Kristi Himmelfart, pinse og “Jomfru Maria dag” (15/8). Mulig jeg har glemt en eller to, som ofte faller i sommerferien…

Sikkert er det i alle fall at kristne helligdager betyr skolefri og stengte offentlige kontorer og banker osv. På den annen side, handelsstanden søker ved hver anledning om å holde åpent, hvilket de får lov til. Det er sikkert gode penger å tjene når “alle” har en ekstra fridag de kan bruke til familieutflukt til diverse kjøpesentre.

Og her er vi ved kjernens paradoks. I skolen har de ikke lov til å undervise i religion, så “ingen” aner hvorfor det er skolefri akkurat denne dagen. Og de fleste synes å bruke dagen til en familieutflukt til nærmeste kjøpesenter eller park/fornøyelsespark, og ikke akkurat på religiøse aktiviteter som kirkegang.

Hva er da poenget med å holde disse fridagene i hevd? Og hvis det nå er slik at det er “likhet for alle” i denne sekulære republikken, hvorfor er det ikke fri på andre religiøse helligdager som for eksempel Eid og Yom Kippur? Om prinsippet om en sekulær republikk skal følges helt ut, burde man ikke da avskaffe alle religiøse fridager?

Spør du meg er dette en fullstendig inkonsekvent praksis. At det i tillegg ikke undervises i religion, slik at de færreste har noen forståelse av hva disse dagene markerer i den kristne kalenderen, da blir det for meg enda mer merkelig å markere disse dagene med offentlig fri.

Men det er kanskje derfor vi har fri, for at vi skal gruble litt over det franske paradokset?

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s