Et kongehus til besvær?

Det har blåst litt rundt Norges kronprinspar i det siste, etter en ferie på en luksus yacht i Middelhavet.
Hvor like oss synes vi de kongelige egentlig skal være?

Jeg skjønner at noen lar seg provosere av at Norges kronprinsfamilie har feriert på en gigantisk yacht i middelhavet. Jeg mener, det ser unektelig ganske snobbete ut å ligge å dra seg på dekket på en sånn farkost. For ikke å snakke om å ha så mye armslag i en båtkabin. Likner nok mer på luksussuiter på et hotell, og ikke sånn trangt og enkelt som i hine dager da jeg var på seilferie langs Norges kyst. Hvorfor i all verden skal noen nordmenn få lov til å akseptere invitasjoner fra venner til slike luksusturer når noen aldri ber meg med?

Kritikerne snakker om ytelser og motytelser, mens kronprinsen hevder at slikt ikke er inne i bildet. Så vil han ikke si hvem “kompisen” er heller. Da hyler kritikerkoret enda høyere, for her må det være ugler i mosen. Kanskje er det det. Eller kanskje ikke. Av grunner vi ikke vet noe om, kan det være at kronprinsparets venn ikke ønsker å opptre på glanset papir. Det er kanskje vanskelig å forstå i disse “Paradise Hotel” tider.

Motytelser er også et stikkord når kronprinsessens eksklusive kjoler er tema for kritikerne. Vi kunne trekke et lettelsens sukk da det ble kjent at Mette Marit ikke kjøper disse kreasjonene for skattebetalernes penger. Hun får faktisk låne dem. Men, sier kritikerne, da forventer sikkert designeren/motehuset en gjenytelse fra prinsessen.

Eh, det er mulig jeg er naiv, men det å få vist frem kreasjonene sine offentlig, attpåtil båret av en prinsesse, må vel være gjenytelse nok for en designer? Kjolen vil jo vises i haugevis av glansede blader verden over, og selvfølgelig på internett. Helt gratis! Her sparer jo designer/motehus masse masse penger på annonsering. Kanskje er det så enkelt som det?

Når det er sagt, så er vi ofte på kronprinsparet og kritiserer dem for både det ene og det andre. Deres valg av skole til barna, Mette Marits garderobe generelt, deres veldedige arbeid som “liksom ikke står i stil til luksusferien i Middelhavet”, dannelsesreisen i Asia, you name it.

Jeg tenker som så: Skal vi ha et kongehus, så får vi finne oss i at de ikke lever akkurat sånn som Kari og Ola Nordmann. Fordi de er kongelige. Det betyr ikke at vi skal tillate absolutt alt når det gjelder bruk av apanasjen, men de kongelige har faktisk egne penger til disposisjon også. Og akkurat som du og jeg synes vi har rett til å bruke egne penger som vi vil, så synes jeg kongefamilien skal få bruke sine penger som de vil.

Jeg synes også kongefamilien har krav på litt privatliv, akkurat som du og jeg. De har lyst til å feriere et sted de ikke blir gjenkjent, et sted de kan være i fred for pressefotografer, enten disse er på jakt etter “familie-lykke bilder” eller kronprinsessen iført bikini. Denne gangen så det ut til at de fikk være i fred i ferien i det minste.

Dersom vi synes det er så vanskelig å avfinne oss med at vi, folket (eller nærmere bestemt våre tippoldeforeldre kanskje) faktisk selv har valgt å ha et kongehus, så får vi kreve ny folkeavstemning om vi skal beholde det eller avskaffe det. Man krever jo folkeavstemning om så mangt om dagen, så hvorfor ikke?

For når vi har valgt å “holde oss med” et kongehus, da får vi akseptere at vi, folket, har bestemt at noen mennesker fødes inn i posisjoner som er helt uoppnåelige for oss andre “vanlig dødelige”. Og med disse posisjonene følger visse privilegier, selv om disse pr idag er strippet ned til et minimum.

Bør Mette Marit heretter utelukkende stille i antrekk fra billigkjedene? Eller vil hun da beskyldes for å snikreklamere for H&M og Mango? Er det greit om hun kan vise kvittering fra butikken på at klærne er hennes til odel og eie?
Må kronprinsfamilien legge neste ferie til en Ving-resort på Mallorca for at vi ikke skal legge armene i kors og stille spørsmål om bakenforliggende motiver og (gjen)ytelser?
Bør de huske å ta godt vare på kvitteringen, slik at vi ser de har betalt reisen av egen lomme? Og Ving? De vil vel uansett ha stor glede av å lese om kronprinsparets valg av Ving som reisearrangør? Vil kritikken stilne da? Eller er vi igjen tilbake til “snikreklame” for en gitt reiseoperatør?

Jeg bare spør, for det virker som at uansett hva de kongelige foretar seg, så er det noen som “aner ugler i mosen”. Kanskje like greit at vi avskaffer hele ordningen med monarki med det samme?

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s